TIKTOK.COM/@BOGDANVASILEPOLITIC FACEBOOK.COM/BVPOLITC X.COM/BOGDAN_VASILE_ YOUTUBE.COM/@BVPOLITIC archive.org/details/@bogdanvasile3577

white concrete building under sky

CE TREBUIE SĂ ȘTIE
UN OM EDUCAT

Cheia de boltă a luptei naționale este educația pentru că doar un popor educat este cu adevărat suveran.

book lot on black wooden shelf
book lot on black wooden shelf


Cu toții auzim în jurul nostru oameni nemulțumiți de calitatea vieții lor care însă rămân mereu cu nemulțumirea deoarece nu știu ce să facă pentru a-și schimba în bine viața. De cele mai multe ori motivul principal al aceste neputințe civice și politice este lipsa de educație.

Această secțiune se adresează tuturor celor interesați să trăiască mai bine și care astfel poate deveni un factor activ în îndreptarea României. Aici veți afla ce anume trebuie să schimbați la propria persoană dacă vreți să aveți succes în viața personală și prin acest succes să urcați nivelurile piramidei nevoilor așa cum a fost ea prezentată de psihologul american Abraham Maslow în 1943 în lucrarea sa ”Despre Motivație în Umanitate”. Așa cum veți vedea, în fiecare moment al vieții suntem cu toții prizonierii unui anumit grad de dezvoltare pe scara lui Maslow și progresul este obținut doar dacă prin efort propriu reușim să progresăm de la o etapă la alta.

Conform lui Maslow acțiunile fiecăruia dintre noi sunt motivate de nevoi și deciziile pe care le luăm sunt influențate de aceste nevoi.

1. Apă, hrană, adăpost. Nevoi primare. Fără satisfacerea nevoilor de bază am muri.
2. Siguranță și securitate personală. Un venit anume, o pensie, un loc de muncă sigur.
3. Nevoi sociale și de apartenență. Familie, prieteni,organizații profesionale, grupuri religioase
4. Nevoia de recunoaștere socială. Poziția în societate, acceptarea în societate
5. Autorealizarea, dezvoltarea personală. Împlinirea potențialului, hobby-uri diferite, nevoi spirituale avansate.

Deși Maslow acceptă că unele nevoi superioare pot apărea și la oameni aflați încă pe niveluri inferioare acesta recunoaște că este extrem de greu, dacă nu imposibil, să se dedice unui obiectiv aflat mult deasupra nivelului lor și de aceea extrem de puțini dintre aceștia evoluează până în vârful piramidei.

Acesta este motivul pentru care elitele vor să mențină populația în ignoranță pentru că astfel oamenii își vor trăi întreaga viață luptându-se cu nevoile primelor două niveluri, cel primar, apă, hrană, adăpost și cel imediat superior, un loc de muncă și un venit oarecare, fără a avea timp, energie și dorință de a mai lupta pentru un loc de cinste în societate, nevoi spirituale și implicit pretenția de a reforma societatea.

Din acest motiv un obstacol major pentru noi toți este cel referitor la noi înșine, noi care vedem că trăim într-o societate strâmbă însă nu putem să ajutăm în niciun fel pentru că suntem prizonierii propriei neputințe.

Hai atunci să vedem cum putem schimba această situație, ce trebuie să facem pentru a avea șanse să urcăm nivelurile lui Maslow în așa fel încât să ajungem atât de sus încât să putem emite pretenții reale la o societate așa cum o dorim.

Veți înțelege acum de ce mulți dintre voi aveți opinii politice, vedeți nedreptăți dar viața vine din urmă și nu vă dă timpul necesar să vă ocupați și de altceva în afară de muncă, muncă și iar muncă, și atunci de unde să mai aveți interes și pentru civism și pentru politică.

Ei bine, secretul progresului pe scara Maslow se află în studiul unui subiect complet ignorat și greșit înțeles de uriașa majoritate și anume ”ce trebuie să știe un om educat?”. Cei dintre voi care vor înțelege aceste concepte și le vor pune în aplicare în mod practic au cele mai mari șanse de progres și deci de a ajunge îndeajuns de sus pe scara Maslow încât să se preocupe și de binele cetății adică de civism și de politică.

Pentru a aborda cu adevărat subiectul educației trebuie să vorbim despre educația la care au acces elitele și nu simulacrul de educație la care are acces poporul în școlile finanțate de elite.

Dacă mergeți pe modelul tradițional vândut vouă de elite atunci veți răspunde listând disciplinele, multe, multe, pe care le studiați cu toții în școală, limba română, matematică, fizică, biologie și chimie iar dacă absolviți cu note maxime aceste școli considerați că sunteți ”educați”. Ei bine, deși aceste discipline au semnificația lor pur tehnică, în viața reală succesul depinde de cu totul alt set de abilități pe care elitele le studiază intens dar despre care acestea nu vorbesc niciodată cu voi și în niciun caz nu le introduc în școlile frecventate de copiii voștri iar motivul este simplu, interesul școlilor controlate de elite este de a produce servitori loiali pentru afacerile lor și nu lideri care gândesc independent.

Iată așadar ce învață elitele și asta vreau să învățați și voi pentru că altfel elitele vor rămâne elite iar voi veți rămâne cu ochii la ele și doar cu visul unui trai mai bun.

CE TREBUIE SĂ ȘTIE UN OM EDUCAT

Abilitatea unei persoane de a contribui pozitiv la viața cetății, de a adăuga valoare vieții proprii și a semenilor săi, este strâns legată de nivelul de educație atins. Cu toate acestea, răspunsul la întrebarea ”ce trebuie să știe cu adevărat un om educat” este cu totul neașteptat, și din ce în ce mai multe voci confirmă o listă total diferită de cea promovată de sistemul de învățământ tradițional.

Dincolo de disciplinele impuse de programa de studiu au existat mereu alte abilități care, odată dobândite, asigură succesul în viață pentru cei ce le stăpânesc. Aceste abilități nu se pot studia în școală, cheile acestor învățături fiind de obicei transmise în familie de la cei învățați către noua generație.

Abordarea cea mai potivită ia în considerare nevoia de a obține succesul în toate domeniile noastre de interes. Cele mai importante sunt fără îndoială sănătatea fizică și mentală, familia, prietenii, educația și banii. De îndată ce acestea sunt obținute progresul personal ne permite să ne implicăm activ în societate și să obținem și succesul comunitar care ne plasează astfel pe nivelurile superioare ale piramidei lui Maslow.

La loc de cinste printre elitele economice, militare și politice a stat întotdeauna educația clasică reprezentată de așa numitul TRIVIUM, un set de trei discipline studiate încă din vechime și anume gramatica, logica și retorica. Gramatica definește obiectele și informațiile percepute cu ajutorul celor cinci simțuri, logica descrie mecanica și analiza informațiilor primite în timp ce retorica reprezintă abilitatea de exprimare pentru a convinge pe cei din jur. Aceste trei discipline cunoscute drept primele arte liberale erau urmate de QUADRIVIUM, celelalte patru arte liberale și anume aritmetica, geometria, muzica și astronomia. Acește șapte discipline luate împreună compuneau educația clasică.

În zilele noastre școlile au eliminat complet elementele fundamentale de gramatică, logică și retorică precum și derivatele acestora legate de natura umană și de inteligența emoțională adică exact punctele forte pe care elitele se sprijină în permanență pentru a-și exercita autoritatea asupra poporului needucat.

Iată acum o asemenea listă de abilități care definesc un om educat după tiparele celor mai de succes familii din lume și care, veți vedea, sunt ignorate aproape în totalitate de școala modernă:

• Abilitatea de a înțelege natura umană și de a folosi legile sale în interes propriu
• Abilitatea de a identifica trăsăturile umane cerute de o anume activitate
• Abilitatea de a stabili, menține și dezvolta o rețea de contacte utile pe termen lung
• Abilitatea de a controla propriile emoții și de a le înțelege pe ale celor din jur.
• Abilitatea de a face diferența dintre adevăr și neadevăr indiferent de sursa de informație
• Abilitatea de a evolua permanent

Următoarea listă se menține în același spirit însă adaugă sfaturi concrete:

• Asimilarea informației – cum să găsești și să înțelegi esențialul din noianul de informații disponibile
• Comunicarea în scris – cum să-ți comunici în scris gândurile și ideile în formă clară și concisă
• Comunicarea verbală – cum să-ți comunici verbal gândurile și ideile în formă clară, concisă și cu încredere de sine
• Calculul matematic – cum să folosești conceptele de bază din aritmetică, algebră, geometrie și statistică pentru a rezolva probleme în viața de zi cu zi
• Luarea deciziilor – cum să identifici problemele esențiale, cum să stabilești priorități, să te concentrezi, să recunoști falsele piste, să eviți greșelile obișnuite și să te descurci în situații neclare
• Relațiile cu ceilalți – cum să interacționezi cu cei din jur în așa fel încât să te placă, să aibă încredere în tine și să te respecte
• Rezolvarea conflictelor – cum să anticipezi posibile surse de conflict și să rezolvi disputele imediat ce apar
• Planificarea – cum să identifici pașii necesari pentru atingerea unui obiectiv, cum să calculezi de ce ai nevoie și să te pregătești pentru necunoscut și pentru inevitabilele schimbări prin folosirea planurilor de rezervă
• Conștiința de sine – cum să-ți identifici și să-ți stăpânești propriile stări emoționale, printre care lipsa de energie, de voință și de concentrare.
• Deprinderea unui lucru nou – obișnuința de a aplica metode simple și clare în procesul de învățare încât să devii competent prin descompunerea proceselor complexe în pași simpli.

Din punct de vedere practic totul se reduce la abilitatea de a lua decizii în mod rațional și de a controla pe cât posibil influența emoțiilor. Viața este un șir lung de decizii iar calitatea acestora determină succesul sau eșecul nostru în viață. Cu toate acestea școala și societatea ignoră complet educarea controlului emoțiilor.

Iată elementele care ar trebui stăpânite de fiecare dintre noi:

- Cunoașterea de sine este esențială. Abilitatea de a identifica fiecare emoție pe care o simțim.
- Controlul acestor emoții. Abilitatea de a controla fiecare stare emoțională înainte ca aceasta să ne afecteze procesul decizional.
- Auto motivarea. Abilitatea de a găsi resursele necesare pentru a duce la bun sfârșit un proiect chiar dacă întâmpinăm greutăți sau eșecuri.
- Empatia. Abilitatea de a ne pune în pielea altora, de a înțelege cu adevărat ce simt semenii noștri.
- Relațiile interpersonale. Abilitatea de a comunica, a dezvolta și a menține relații cu cei din jurul nostru.

Este deja demonstrat științific faptul că cei care învață să își înțeleagă și să își controleze emoțiile ajung mult mai departe în viață decât cei care se sprijină exclusiv pe coeficientul lor de inteligență. Așa cum cheia cunoașterii de sine este înțelegerea propriilor emoții tot așa cheia cunoașterii celor din jur este dată de înțelegerea naturii umane.

Și acest subiect de studiu este complet ignorat de școală.

În cercurile elitelor lumii se cunoaște că doar 20% din succesul personal se poate atribui inteligenței intelectuale (IQ) în timp ce restul de 80% depinde nemijlocit de inteligența emoțională (EQ) care însă este complet ignorată de școală.

Iată elementele care ar trebuie studiate pentru înțelegerea naturii umane:

- Abilitatea de a vedea dincolo de masca pe care o poartă un om
- Determinarea tăriei sale de caracter
- Conștientizarea mândriei de sine și a invidiei unui om
- Cunoașterea limitelor cuiva
- Gradul de supunere în fața influenței unui grup

Studiul emoțiilor și al naturii umane sunt subiecte esențiale și ar trebui să constituie fundamentul educației oricărei persoane înainte de orice altă disciplină.

Din toate cele de mai sus se desprind trei mari concluzii foarte importante legate de procesul educativ:

1. O persoană educată cu adevărat are abilitățile necesare pentru a putea rezolva noianul de provocări zilnice, mici sau mari, la care este supusă. Aceste calități sunt cele mai importante în viață.

2. Educația este un efort constant și foarte diferit de programa impusă în școli și universități care de obicei conține materii mult mai ușor de verificat tehnic însă fără eficiență în educația propriu-zisă.

3. Cine pornește pe drumul acestui fel de educație trebuie să investească timp, efort și resurse pentru a deprinde aceste calități pe cont propriu, în afara sistemelor de învățământ tradiționale pentru că în lupta sa pentru succes în mod cert va concura cu elitele care au tot interesul să blocheze accesul la cunoaștere oamenilor obișnuiți.

Iată de ce educația nu ține neapărat de accesul în universități faimoase ci de un efort constant pentru a înțelege lumea și mecanismele care o pun în mișcare precum și a punctelor slabe ale caracterului individual, puncte care trebuie întărite.

Doar abordând educația în acest fel veți avea șanse egale cu elitele și veți putea începe să emiteți pretenții la o viață mai bună.